Skip to main content

Toen mijn vader overleed, erfde ik een gouden ring met een platte zwarte steen. Mijn kinderen wilden beide de ring wel hebben, dat was een dilemma. Dus heb ik besloten er iets voor mijzelf van te laten maken.
Ik ben eerst bij een edelsmid in een nabijgelegen stad geweest, hier had ik absoluut geen klik mee, dus de ring kwam weer in de kast te liggen, tot ongenoegen van mijn zoons.

Bij toeval hoorde ik dat het dorp Brummen een edelsmid rijk is, Chris Ros. Via de mail ben ik met haar in contact gekomen en zij nodigde me uit om naar het “juwelenspreekuur” te komen.

Daar ben ik samen met mijn schoondochter naar toe gegaan. Nadat de koffie en thee was ingeschonken ging Chris de ring nauwkeurig bekijken, hij bleek hol te zijn, er zat dus niet zo heel veel goud aan.

Chris kwam met het idee om een zilveren onderring te maken, de gouden ring tot een draad te trekken en deze om de zilveren ring heen te wikkelen op een nonchalante manier. Voor de zilveren onderring had ik diverse keuzes in breedte en afwerking. Al pratend kwamen we op het idee om er een steentje in te maken. Ik ben naar huis gegaan en heb daar nog wat sieraden opgehaald. In de week die volgde hield Chris me op de hoogte van de vorderingen. Ik ben zelfs nog een keertje terug geweest om met eigen ogen te zien hoe het er voor stond. Het enthousiasme van Chris is niet te stuiten, met hart en ziel is ze bezig in haar atelier. Het uiteindelijke resultaat is een ring met het goud van de ring van mijn vader, een steentje uit een hangertje van mijn moeder en twee steentjes uit oorbellen van mijzelf!
Ik had als voorwaarde aangegeven dat het een draagbare ring moest worden. Ook dat is helemaal gelukt, ik draag hem elke dag.
Het is een prachtig sieraad geworden wat me erg dierbaar is.
Inge B.


In 2010 zijn we naar de Open Atelierroute Brummen gegaan, omdat we het werk van Chris Ros via een eerdere atelierroute in Utrecht al hadden mogen ontdekken. In ons achterhoofd zochten we ‘ringen’.
We gingen eigenlijk heel gericht alleen naar Chris Ros en betraden haar JuweelFabriek met haar ‘schatten’.
Los van elkaar hadden we in één van de vitrines een heel mooi ontwerp gezien:
een ring met een dubbele band, twee ringen (witgoud en geelgoud) die aan elkaar gesoldeerd één ring vormen. Dat we uit de veelheid van ringen blijkbaar allebei hetzelfde ontwerp kozen, was een ‘schot in de roos’. We vielen allebei op de eenvoud van de verstilde robuuste vorm, waarbij toch door de speelsheid van de afwerking van de randen – juist niet strak in de vorm – een enorme elegantie en natuurlijke uitstraling van het materiaal mogelijk werden. Net als wij, waren de ringen niet strak afgewerkt.

Dit sprak ons enorm aan. In de relatie waarderen wij de puurheid in elkaar, die we gereflecteerd zagen in de ringen. Wat we ook heel passend vonden, is dat de ene ring witgoud aan de buitenkant had en geelgoud binnenin en de andere ring dit omgekeerd had: witgoud binnen en geelgoud buiten. Het karakter van het complementair zijn kwam hier fantastisch mooi tot uiting.

De JuweelFabriek van Chris Ros is een magisch avontuur met schatten die ons deden verwonderen. Chris verstaat niet alleen een eeuwenoud ambacht, maar is bovenal kunstenaar die op haar eigen wijze zeer originele sieraden en beelden maakt, waarbij ‘kwetsbaarheid’ en ‘robuustheid’ subtiel, speels en subliem samengaan. Onze keuze van de ‘dubbele ringen’ was snel gemaakt. Chris heeft de ringen op maat gemaakt en de letters die op de binnenkant staan kwamen van honderd jaar oude stempels, ook zoiets bijzonders. We hebben het gevoel dat we unieke ringen aan onze vingers dragen. We hebben ongevraagd veel positieve reacties op het ontwerp gekregen en zijn bijzonder trots op Chris en elke dag blij met onze mooie ringen.
Alie en Erica


 "Toen we besloten hadden om te trouwen wilden we daar graag mooie ringen bij. We merkten al gauw dat we in een gewone juwelier niet konden vinden waar wij naar zochten.

Via via kregen we de tip om contact op te nemen met Chris.
We konden langskomen bij haar in haar atelier. Het was leuk om op deze wijze een indruk te krijgen van het tot stand komen van onze ringen.

Chris vroeg ons waar wij naar op zoek waren, en zo kwamen we met onze wensen en haar expertise uiteindelijk uit bij een mooi eenvoudig ontwerp. Een kettinkje van mijzelf kon ik laten omsmelten en deze werd mee verwerkt in de ringen.
Kortom, doordat het maakproces van de ringen zo inzichtelijk werd, dat je d.m.v. een gesprek je eigen wensen uiteindelijk terugziet in het eindresultaat, krijg je een persoonlijk en tijdloos sieraad."
Jólan en Myra


Mijn man en ik waren in 2013……. 25 jaar getrouwd.
Als verrassing voor hem heb ik samen met Chris een persoonlijk cadeau ontworpen…..
In grote lijnen had ik hier zelf wel ideeën over maar Chris brengt haar eigen gevoel er heel integer in maar houdt ook heel erg rekening met de wensen van opdrachtgever! Neemt alle tijd en betrekt je bij het gehele proces. Chris is een hele goede vakvrouw en een prachtig gevoelsmens.
Ik, en mijn man ook, zijn erg blij met het resultaat !
Gerard en Petra


Enkele jaren geleden ontmoetten wij Chris Ros. Wij waren onder de indruk van haar werk. Dat deed ons besluiten om door haar voor ons een persoonlijk kunstwerk te laten maken. We hebben hier met haar verschillende gesprekken over gehad. De gesprekken waren erg plezierig! Chris bleek in staat om onze gedachten en ideeën op een heel eigen wijze vorm te geven. En die heel veel toevoegt aan onze ideeën. Het is een beeld geworden dat ons steeds uitermate inspireert en past! Door deze manier van werken met Chris, een gesprek tussen de kunstenaar en opdrachtgever, is het mogelijk een volstrekt uniek kunstwerk te laten ontstaan.
Martin en Anneke.